hydraulic binders like chalk

Hydraulische bindmiddelen test laboratorium

Een goede bepaling van de chemische en minerale samenstelling is een vast onderdeel van de kwaliteitscontrole. Naast het hydraulisch testen van bindmiddelen, verzorgen wij analyses met röntgen- en plasmatechnieken.

Hydraulische bindmiddelen zijn bestanddelen die na de toevoeging van water verharden.

De belangrijkste voorbeelden in de bouwsector zijn:

  • cement
  • vliegas
  • hoogovenslak
  • kalk
  • gips

Ze zorgen voor stevigheid en draagkracht in beton, mortel of grondstabilisatie.

Hydraulische binding is een chemisch proces waarbij de minerale structuur van het bindmiddel verandert. Een correcte vaststelling van de chemische en minerale samenstelling is dan ook en vast onderdeel van kwaliteitscontrole.

GEOS is hier sterk in gespecialiseerd en levert accurate analyses met röntgen- en plasmatechnieken.

Naast de samenstelling zijn ook fysische karakteristieken zoals de bindingstijd, druksterkte en hydratatiewarmte belangrijk voor de kwaliteit en verwerkbaarheid van het bindmiddel. In ons fysisch cementlab worden al deze waarden op uw materiaal bepaald.

Cement

GEOS heeft reeds drie decennia ervaring met controle van alle kwaliteitsaspecten van cement. Naast accreditaties voor alle relevante proeven heeft GEOS een CE-notificatie als testlaboratorium volgens EN 197-1.

Portlandcement is het klassieke hydraulische bindmiddel voor beton en mortel. Het wordt als klinker in cementfabrieken met spectaculaire ovens vervaardigd en vervolgens vermalen en vermengd met een aantal componenten tot een fijn poeder.

Door portlandcement te mengen met andere hydraulische bindmiddelen, zoals vliegas en hoogovenslak, worden respectievelijk CEM II en CEM III (hoogovencement) verkregen.

Klik hier om rechtstreeks naar het overzicht met proeven op cement te gaan.

Vliegas

GEOS is vaste partner in analyse van vliegas voor diverse Europese producenten.

Vliegas is een bijproduct van steenkoolcentrales en is een latent hydraulisch middel, wat betekent dat het hydraulische eigenschappen bezit wanneer het op juiste wijze geactiveerd wordt. Door de chemische samenstelling en de fijnheid van het materiaal is het zeer geschikt als vulstof met hydraulische werking in beton. Het wordt gebruikt als bestanddeel van cementtype CEM II, wat vaak gebruikt wordt in metselmortel.

Vliegas kan een deel van cement in beton vervangen. Tot welke mate dat mogelijk is, wordt vastgelegd in normen of attesten.

GEOS bepaalt de standaard kwaliteitsaspecten volgens EN 450 en verzorgt attesteringsonderzoeken voor cement/vliegas combinaties.

Klik hier om rechtstreeks naar het overzicht met proeven op vliegas te gaan.

Hoogovenslak GGBS

GEOS is vaste partner in analyse voor diverse Europese producenten van hoogovenslak.

Granulated Ground Blastfurnace Slag (GGBS) of hoogovenslak is een bijproduct van de staalindustrie. Het is eveneens een latent hydraulisch middel. Volgens een specifiek procedé wordt staalslak verglaasd en vermalen tot een fijn, wit poeder. Vanwege de chemische samenstelling en de fijnheid van het materiaal is het zeer geschikt als vulstof met hydraulische werking in beton.

Hoogovenslak kan een deel van cement in beton vervangen. Tot welke mate dat mogelijk is, wordt vastgelegd in normen of attesten.

GEOS bepaalt de standaard kwaliteitsaspecten volgens EN 15167 en verzorgt attesteringsonderzoeken voor cement/hoogovenslak combinaties.

Klik hier om rechtstreeks naar het overzicht met proeven op hoogovenslak te gaan.

Kalk

In vrijwel alle Europese landen komt kalksteen voor in de bodem.

Gebrande en gehydrateerde kalk worden in de grondverbetering en wegenbouw toegepast als bindmiddel.

Gronden met geringe draagkracht worden door toevoeging van kalk onmiddellijk steviger. In wegenbouw wordt gehydrateerde kalk gebruikt om de hechting tussen bitumen en aggregaat te verbeteren.

Naast chemische analyse bepaalt GEOS de hydratatiewarmte en de optimale kalkdosering voor verschillende gronden.

Klik hier om rechtstreeks naar het overzicht met proeven op bouwkalk te gaan.

Gips

In de bouw wordt gips vooral als pleister en gipsplaten gebruikt.

Gips wordt verkregen door delving (natuurgips), als restproduct bij de productie van fosfaten (fosfo-gips) en uit industriële zuiveringsprocessen.

Tegenwoordig is vrijwel alle gips afkomstig uit ontzwavelingsinstallaties van bijvoorbeeld steenkoolcentrales (Flue Gas Desulphurization gips). Bij een constante productie wordt een zeer goede kwaliteit gips verkregen.

GEOS volgt de productie op van diverse centrales met chemische en thermische analyses.

Klik hier om rechtstreeks naar het overzicht met proeven op gips te gaan.


hydraulic binders like chalk

Alle proeven op een rijtje:

  • Cement en Vliegas
  • Vliegas: specifieke analyses
  • Hoogovenslak
  • Bouwkalk
  • Gips
  • Mortel

Heeft u een specifieke vraag voor ons labo Hydraulische bindmiddelen?

Vul onderstaand formulier in en we we komen zo snel mogelijk bij u terug. We behandelen uw gegevens met de zo grootst mogelijke zorg. Meer hierover op onze Privacy Statement pagina.