Geos heeft zijn expertise reeds vaak bewezen bij wijze van een ontelbaar aantal testen, materiaal onderzoeken en diensten zoals pertrografisch onderzoek van beton.
Beton en betonproducten
Het testen van beton is een van de belangrijkste vakgebieden binnen de activiteiten van Geos Laboratories.
Op aanvraag leveren we volledige testoverzichten van onder meer:
- Duurzaamheidstesten op beton
- Prefab betonelementen
- Petrografische proeven
- Hulpstoffen en pigmenten
- Aanmaakwater
Beton is een universeel bouwmateriaal dat bestaat uit: bindmiddel, vulstof, zand, grind en water. In veel gevallen worden hulpstoffen toegevoegd om plastisch beton een betere vloei te geven of het sneller of trager te laten uitharden.
Het enorme succes van beton is toe te schrijven aan het gemak in aanmaken en verwerken: plastisch beton is over lange afstand transporteerbaar en het kan haast alle vormen aannemen. Maar dit wil niet zeggen dat beton een eenvoudig product is. Vanwege de veelheid aan beschikbare grondstoffen en de complexe wijze waarop deze elkaar beïnvloeden, is het van belang om te controleren of het eindproduct aan de gewenste eigenschappen voldoet.
Bij GEOS kunt u terecht voor alle analyses van beton. Van vloeimetingen op vers beton tot luchtbelgehalten in verhard beton. Van een eenvoudige druksterkte tot een compleet duurzaamheidsonderzoek. GEOS voert testen uit op de volgende materialen:
- Betonbuizen
- Betonmetselstenen
- Betonstraatstenen
- (Gras)betontegels
- Aanmaakwater
- Hulpstoffen
- Nabehandelingsproducten
- …
Petrografie
What is petrografie?
Petrografie betekent letterlijk ‘de beschrijving van gesteenten’. Petrografisch onderzoek gebeurt zowel macroscopisch (met het oog) als microscopisch. Het microscopisch onderzoek wordt uitgevoerd op slijpplaatjes die door middel van polarisatie- en fluorescentiemicroscopie onderzocht worden. Petrografie is toepasbaar op aggregaten, natuursteen, beton, betonproducten en mortel.
Waarom en wanneer pas je petrografie toe?
- Water/cement factor
- Cement (type, hydratiegraad,…)
- Kwaliteit van zand en granulaten
- Carbonatatie
- Samenstelling van het mengsel
- Correcte werking van de hulpstoffen
Onderstaande parameters kunnen door middel van petrografie geëvalueerd worden:
- Schade door brand
- Bad quality, ageing or weathering causes
- Is er sprake van slechte uitvoering (snelle uitdroging,..)
- Wordt er voldaan aan de opgelegde specificaties
- Vorstschade of chemische aantasting
- Verwachte levensduur van de constructie
- Oorzaken van scheuren
- The extent of corrosion of the armoured steel
- Schadefenomenen (alkali-silicareactie, ettringiet, vorstschade…)
- Aanwezigheid van vliegas, hoogovenslak
Tevens kan petrografisch onderzoek de gevoeligheid voor alkali-silicareactie (ASR) van granulaten onderzoeken. Petrografisch onderzoek gaat vaak samen met inspectie ter plaatse en fysische testen en chemisch onderzoek in het laboratorium. Ook kan de samenstelling van historische bouwmaterialen onderzocht worden in het kader van renovatieprojecten.
Samengevat kan petrografisch onderzoek u helpen bij beslissingen over de reparatietechnieken van beton, identificatie van schadefenomenen of een algemene kwaliteitsbeoordeling van uw bouwmateriaal.
Heeft u een specifieke vraag voor ons labo Beton?
Vul onderstaand formulier in en we we komen zo snel mogelijk bij u terug. We behandelen uw gegevens met de zo grootst mogelijke zorg. Meer hierover op onze Privacy Statement pagina.