Betonkernen en kubussen voor proeven in het labo

Betoninnovaties

Aan de basis is beton een mengsel van cement, zand, grind en water. De toepassingen van beton zijn veelvuldig omwille van onder meer zijn duurzaamheid en weerstand tegen hoge belasting en extreme weersomstandigheden. Als het mengsel correct is samengesteld tenminste. In vaktaal heet dat ‘Mix Design’ en over de ins en outs van deze specialisatie gaat dit artikel.

We kennen al langer de restproducten uit de cement- en staalindustrie, zoals hoogovenslak, die in het ontwerp van betonmengsels vaak worden toegevoegd. Het laatste decennium wordt grind alsmaar vaker door gerecycleerde producten uit de bouwnijverheid vervangen. Door oud materiaal te hergebruiken besparen we op natuurlijke grondstoffen en verkleinen we de afvalberg. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.

Catalogeren van gerecycleerde granulaten

Toch even testen

Het klinkt logisch en eenvoudig, maar om de productprestaties en kwaliteitsnormen te garanderen is het testen van deze nieuwe bouwmaterialen, en de uiteindelijke mix, een must. GEOS Laboratories onderzoekt onafhankelijk de geschiktheid van diverse materialen. Om te weten hoe dat praktisch in z’n werk gaat, gingen we te rade bij Claudio en Kevin, onze betonexperten. Ze zijn dagelijks bezig met het testen van betonmonsters op druk- en treksterkte, waterdoorlatendheid, veroudering en zoveel meer.

Claudio licht toe:

“Aan het begin van het project zitten we samen met de klant om de recepturen van het betonmengsel, de grondstoffen, de samenstellingen etc. te bekijken. Vervolgens maken we het beton en plannen we de verschillende testen op de stalen in. Sommige resultaten zijn na 7 dagen al beschikbaar voor analyse. Andere resultaten laten dan weer 28 dagen op zich wachten al naargelang de vereisten van de proef. De coördinatie van deze korte en lange testen wordt volledig gedaan door ons in het betonlabo.”

Niet alleen betonmengsels worden op deze manier onderzocht. Soms volstaat afgifte van een boorkern of betonkubus aan het labo. Er zijn echter ook typen onderzoek waarvoor complete prefab elementen worden afgeleverd terwijl in andere gevallen een paar gram materiaal al genoeg is.

“Maar het hoeft niet allemaal per se gerecycled, secundair of circulair te zijn wat we onderzoeken,” vult Kevin aan. “Als een klant met allemaal top-kwaliteit, primaire grondstoffen een extreem goed presterend mengsel wil uittesten, dan doen we dat ook hoor! De meettoestellen is het om het even of er primair of secundair materiaal is toegepast in de proefstukken.”

Betonexpert gevraagd

Voor Claudio en Kevin is het projectmatig werken en de onderzoeksaspecten eraan enorm motiverend. Ze hebben het gevoel echt te kunnen bijdragen aan een duurzamere infrastructuur en vinden het belangrijk om op die manier hun expertise te gebruiken.

GEOS Laboratories speelt een cruciale rol door onafhankelijk de prestaties van beton te testen. De ontwikkelingen in de ontwerp- en productietechnieken gaan razendsnel en daarom zoeken we een extra collega voor Claudio en Kevin.

Interesse? Stuur je cv dan naar jobs@geos-laboratories.com. Jouw kandidatuur wordt snel en discreet behandeld.

Claudio en Kevin onze betonexperten

Meer weten over onze proeven op beton en andere bouwmaterialen? Klik op deze link voor een volledig overzicht.